Θεανώ Φωτίου στο Bigpost: Μόλις το 2% των 31 δισ. του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης δίνεται για την πρόνοια
«Η πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθεί το ίδιο παλιό σχέδιο ανάπτυξης που μας έριξε στα βράχια και το οποίο επιδεινώνεται με τις προτάσεις Πισσαρίδη...»
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την κοινωνική και προνοιακή πολιτική που ασκεί. Καταθέτει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα και αναλύει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί» που κατέθεσε πρόσφατα μαζί με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σε εγρήγορση» σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός κηρύξει πρόωρες εκλογές και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η προανακριτική για τον Νίκο Παππά έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.
Οργιάζουν οι φήμες για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες… Εσείς τι πιστεύετε; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για εκλογικό αιφνιδιασμό;
Αν οι δημοσκόποι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι η υγειονομική τραγωδία που εξελίσσεται και δεν τελειώνει είναι καλή εποχή για εκλογές, τότε πιστεύει είτε ότι η προπαγάνδα και τα ψέματα θα υπερισχύσουν της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες, και τη γνωρίζουν πια πολύ καλά, είτε ότι είναι η ώρα να δραπετεύσει. Εμείς είμαστε σε εγρήγορση με το νέο μας πρόγραμμα που συζητάμε με την κοινωνία σε χιλιάδες ανοιχτές τηλεδιασκέψεις και το οποίο προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο να εξειδικευτεί για τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης, κοστολογημένο και έγκυρο, και θα δίνει ελπίδα και προοπτική μετά την καταστροφή δύο χρόνων από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, όλο αυτό τον καιρό ανασυγκροτήσαμε το κόμμα με χιλιάδες νέα μέλη και πολλαπλασιασμό των οργανώσεων που μετείχαν στην εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών.
Ποια εξέλιξη αναμένετε να έχει η υπόθεση του Νίκου Παππά; Θεωρείτε πως θα πληγώσει τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο είναι μία κίνηση με τρεις στόχους.
1. Είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να μετατοπιστεί ο πολιτικός διάλογος από την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης στην εξέλιξη της πανδημικής τραγωδίας. Όλοι βλέπουν την αποτυχία της κυβέρνησης που αποτυπώνεται δυστυχώς σε ανθρώπινες ζωές. Μέσα σε οκτώ μήνες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο, μετράμε 600 νεκρούς. Και επειδή όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, από τον Νοέμβριο έως σήμερα- με διαρκές lockdown- μετράμε πάνω από 7.600 νεκρούς.
2. Είναι κίνηση που επιχειρεί να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Και να αποδείξει ότι τους μοιάζουμε στα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά. Οι κατηγορίες είναι γελοίες και θα καταρρεύσουν στην εξεταστική επιτροπή. Όχι μόνο δε θα μας πλήξουν, αλλά θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορείται γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν για πρώτη φορά 35 εκατ. ευρώ ο καθένας. Ενώ μέχρι τότε δεν είχαν πληρώσει ούτε ευρώ, τους εξαιρούσαν από τις οφειλές τους κάθε 31 Δεκεμβρίου και σήμερα πάλι τους εξαιρούν, αλλά ταυτόχρονα τους μπουκώνουν με 58 εκατ. από τη λίστα Πέτσα.
3. Είναι μείζονα κίνηση του καθεστώτος το οποίο εγκαθιδρύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που στέλνει το καθαρό μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να πλήξει το τρίγωνο της διαπλοκής θα διώκεται. Είτε λέγεται Δημήτρης Παπαγελλόπουλος, είτε Νίκος Παππάς.
Οι δημοσκοπήσεις ναι μεν δείχνουν φθορά της ΝΔ, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει ιδιαίτερα… Σας ανησυχεί;
Η φθορά της κυβέρνησης αποτυπώνεται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Πρόσφατα άρχισε να εκφράζεται και σε μείωση των ποσοστών της ΝΔ και μικρή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη όμως, δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. Σήμερα η κοινωνία διαπερνάται από την οργή και τον φόβο της πανδημίας, της οικονομικής επιβίωσης, του επισφαλούς μέλλοντος. Ο φόβος δεν ριζοσπαστικοποιεί τον κόσμο, τον συντηρητικοποιεί. Το ελπιδοφόρο για την αριστερά είναι η έγερση της κοινωνίας. Έτσι είδαμε πάντα ιστορικά να αυξάνονται τα ποσοστά της αριστεράς. Σήμερα η έγερση των πολιτών πια είναι φανερή και πολλαπλή: Στις πλατείες κατά της αστυνομοκρατίας, της νέας γενιάς κατά των νόμων Κεραμέως στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, των υγειονομικών για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, των ανθρώπων του πολιτισμού με το #metoo και την εγκατάλειψη των εργαζόμενων και των δημιουργών στον τομέα του πολιτισμού. Ακόμα και των εμπόρων πρόσφατα για τις παλινωδίες του ανοιγοκλεισίματος εστίασης και λιανεμπορίου.
Πώς σας φάνηκε η πρόταση της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά στην πρόνοια;
Η πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθεί το ίδιο παλιό σχέδιο ανάπτυξης που μας έριξε στα βράχια και το οποίο επιδεινώνεται με τις προτάσεις Πισσαρίδη που βλέπει ότι η ανάπτυξη θα έρθει εάν: γίνει φτηνή η εργασία, αν κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενισχυθούν οι μεγάλες, αν εξοντωθούν οι πολίτες που χρωστάνε στις τράπεζες, στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με την υφαρπαγή της περιουσίας τους, όπως ορίζει ο νέος πτωχευτικός νόμος. Και βέβαια, με την ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους-υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό, πρόνοια. Για αυτό το έκαναν εν κρυπτώ, δεν διαβουλεύτηκαν με την κοινωνία και επιθυμούν να δεσμεύσουν τη χώρα για τα επόμενα 6 χρόνια με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι το νέο μνημόνιο διότι είναι αρχή του Ταμείου Ανάκαμψης οι μεταρρυθμίσεις να είναι δεσμευτικές εάν ψηφιστούν, και εάν δεν ακολουθηθούν η χώρα επιστρέφει τα λεφτά. Ο μεγάλος χαμένος είναι η πρόνοια. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Μόλις το 2% των 31 δισ, δηλαδή 600 εκατομμύρια ευρώ δίνονται για την πρόνοια, εκ των οποίων 180 εκατ. σπαταλιούνται σε άχρηστες καταρτίσεις τύπου «σκόιλ ελικίκου» και από αυτά μόνο τα 50 εκ. αφορούν δικαιούχους της πρόνοιας. Απομένουν λοιπόν, 330 εκατ. για να τα μοιράσει αποσπασματικά, χωρίς αλλαγή του προνοιακού μοντέλου.
Ματαίως η Ευρώπη καλεί τη χώρα να αντιμετωπίσει με το Ταμείο Ανάκαμψης τις κοινωνικές ανισότητες και να ενισχύσει νοικοκυριά που φτωχοποιούνται ραγδαία από την πανδημία και περιλαμβάνουν παιδιά-ανάπηρους και ηλικιωμένους που επλήγησαν. Η ΝΔ, πιστή στο σχέδιο Πισσαρίδη γυρίζει την πρόνοια στο αποτυχημένο μοντέλο πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και την πανδημία: Αντιμετώπιση μόνο της ακραίας φτώχειας των ανέργων αναπήρων και επισφαλώς εργαζομένων με κατάρτιση και ψηφιακές δεξιότητες. Η κυβέρνηση δεν θέλει να προστατεύσει τα μεσαία στρώματα που η δεκαετής χρηματοπιστωτική κρίση και η πανδημία τα χτύπησε και τα οποία καπηλεύτηκε η ίδια για να έρθει στην εξουσία. Τελικά η χώρα χάνει μια τεράστια ευκαιρία διότι η ΝΔ είναι ιδεολογικά καθηλωμένη στο ότι τα χρήματα για την πρόνοια δεν φέρνουν επενδύσεις και είναι αντιαναπτυξιακά
Ποια είναι η δική σας πρόταση;
Σήμερα είναι η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου προνοιακού κράτους που θα εγγυάται την καθολική φροντίδα και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών του σε κάθε φάση της ζωής τους, ειδικά όταν δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας λόγω φτώχειας, αναπηρίας, ανηλικότητας ή γήρανσης. Εμείς θέτουμε τους εξής 4 στόχους:
1ος στόχος. Καταπολέμηση των ανισοτήτων, της οικογενειακής και παιδικής φτώχειας και την έλλειψη οικονομικά προσιτής κατοικίας. Επειδή το ΕΕΕ αποδείχτηκε ανεπαρκές προτείνουμε νέο δίχτυ ασφαλείας που είναι το Εισόδημα Έκτακτης για την κοινωνική πλειοψηφία και το οποίο συνδυάζεται με ένταξη στην εργασία, με εξασφάλιση στέγης και των βασικών αγαθών: ρεύμα, νερό, Internet.
2ος στόχος. Ολοκληρωμένη μέριμνα για το παιδί, τον ανάπηρο και τον ηλικιωμένο με παροχές και υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας. Για το παιδί προτείνουμε: Ειδική παροχή ανατροφής παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4 ετών). Συνδυάζεται με αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ και την παροχή σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του δημοτικού. Για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακών προβλημάτων και βίας προτείνουμε 380 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΕΣΟΙΠ) στα Κέντρα Κοινότητας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε η ΝΔ. Για την ισοτιμία και ανεξαρτησία του ανάπηρου προτείνουμε μεταρρύθμιση των ΚΕΠΑ και το ηλεκτρονικό πάσο αναπήρου, συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου, βοηθό αναπήρου με κλιμακούμενη παρουσία και σε 24ωρη βάση εάν απαιτείται, ίδρυση των Στεγών Υποστηριζόμενης και Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ) για να κλείσουν τα ιδρύματα και ως απάντηση στην αγωνία των γονιών ανάπηρων παιδιών, τι θα γίνουν εάν εκλείψουν-την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την πάγωσε η ΝΔ. Τέλος, η προσβασιμότητα των ανάπηρων, ψηφιακή και φυσική, πρέπει να ενταχθεί στην πράσινη μετάβαση με πιλοτικό πρόγραμμα σε 20 γειτονιές πόλεων.
3ος στόχος. Φροντίδα και αυτονομία για τον ηλικιωμένο. Προτείνουμε παροχή δωρεάν υπηρεσίας εντοπισμού και τηλεειδοποίησης και στελέχωση των Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε η ΝΔ.
4ος στόχος. Η πανδημία απέδειξε την έλλειψη συντονισμού κράτους και υπηρεσιών φροντίδας στους δήμους. Για αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση του δημόσιου βραχίονα κοινωνικής αλληλεγγύης για το συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών φροντίδας- ο δημόσιος βραχίονας συντονίζει ψηφιακά 380 κέντρα κοινότητας και το κράτος για υπηρεσίες πρόνοιας υψηλού επιπέδου στην κοινότητα.
Καταθέσατε πριν λίγες μέρες, μαζί με την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί…
«Πράγματι και ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το παιδί, αλλά αποσπασματικές δράσεις, οι περισσότερες μάλιστα δικές μας, τις οποίες εξαγγέλλει συνεχώς ως δικές η αρμόδια υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι επικαιροποιημένο με βάση και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την πανδημία και εδράζεται στο προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί που εκπόνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018-19, και σε αντίστοιχα σχέδια για αποΐδρυματοποίηση και τους Ρομά. Η κεντρική ιδέα του σχεδίου δράσης είναι ότι κάθε παιδί είναι ένας νεαρός πολίτης, δεν είναι παρακολούθημα των γονιών του και δικαιούται να απολαμβάνει πλήρως, ως ανεξάρτητη προσωπικότητα και οντότητα, των δικαιωμάτων του ανθρώπου που αντιστοιχούν στην ηλικία του. Το σχέδιο δράσης εξελίσσεται σε 4 οριζόντιους άξονες που αφορούν το σύνολο των παιδιών στους τομείς υγείας, παιδείας, προστασίας του παιδιού και δικαιοσύνης. Και σε 4 ειδικούς άξονες κατά των ανισοτήτων και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Δηλαδή την παιδική φτώχεια, προβλήματα στα ανάπηρα παιδιά, προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών και παιδιών Ρομά, παιδιά στα ιδρύματα ή που ζούνε σε ακατάλληλο και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον. Αυτοί οι άξονες κατά των ανισοτήτων έχουν τεράστια σημασία διότι όπως αποδείξαμε και κατά τη διακυβέρνηση μας, η ευημερία των παιδιών δεν εξαρτάται από την ανάπτυξη όπως νομίζουν οι νεοφιλελεύθεροι και ανέφερε και ο κ. Σκυλακάκης κατά τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου είπε ότι οι ανισότητες καταπολεμώνται με την ανάπτυξη. Του απαντήσαμε ότι παραλάβαμε το 2015 την παιδική φτώχεια στο 26,6% και την φτάσαμε το 2019 σε 21,1%, δηλαδή 5,5% μονάδες κάτω. Σημαντικό είναι ότι την εποχή της ευμάρειας το 2005 η παιδική φτώχεια ήταν 22,1%, δηλαδή μεγαλύτερη από το 2019. Ελπίζω ότι ο υπουργός κατάλαβε το ηθικό δίδαγμα από την αντιπαραβολή ων στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις