Κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ψυχολόγων μέσω της δημιουργίας ΝΠΔΔ. Τι κρύβεται και δεν λέγεται στο σχέδιο για σύσταση ΝΠΔΔ στους Ψυχολόγους.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων με ανακοίνωση του στρέφεται κατά της ΕΛΨΕ (Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία) τονίζοντας ότι επιχειρείται μέσα από την ίδρυση ΝΠΔΔ περιστολή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ψυχολόγων δημιουργώντας δύο άδειες ψυχολόγων κάτι που είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη !!!

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) με δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι τους τελευταίους μήνες σκόπιμα δημιουργείται δυσπιστία και σύγχυση στους πολίτες για το επάγγελμα του Ψυχολόγου από ένα σωματείο πανεπιστημιακών, την ΕΛΨΕ (Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία) , οι οποίοι χωρίς σεβασμό στην αντιπροσωπευτικότητα των υπαρχουσών συνδικαλιστικών δομών σκόπιμα παραπληροφορούν με ψευδή στοιχεία και επιχειρούν :

1. Να κλείσουν μετά από 61 χρόνια τον ΣΕΨ με την δημιουργία ΝΠΔΔ

2. Nα επιβάλλουν μέσα από το ΝΠΔΔ περιστολή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ψυχολόγων δημιουργώντας δύο άδειες ψυχολόγων κάτι που είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη !!!

Ο ΣΕΨ διευκρινίζει ότι :
• Το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα από το 1979 : νόμοι Ν991/79, 2646/98, Κοινοτική Οδηγία 2005/36, Γνωμάτευση του Υπουργείου Παιδείας (15404/ΙΑ/14-2-2012).

• Ο ΣΕΨ, είναι η κατά νόμο αντιπροσωπευτική οργάνωση, εκπροσωπεί τους επαγγελματίες Ψυχολόγους, που ασκούν στην πράξη την επιστήμη και με βάση την σχετική νομοθεσία ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου.

• Η ΕΛΨΕ αυθαίρετα, δίχως να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες Ψυχολόγους, επιχειρεί να επιβάλει «εκ των άνω» σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, κ. Δ. Βαρτζόπουλος το ΝΠΔΔ με το οποίο θα ελέγξει και θα διασπάσει το επάγγελμα του Ψυχολόγου, καθώς, μεταξύ άλλων, θα περιορίσει και θα καταργήσει επαγγελματικά δικαιώματα των ήδη εργαζόμενων Ψυχολόγων (εκπεφρασμένες θέσεις της ΕΛΨΕ), δημιουργώντας επαγγελματικές ανισότητες (Γενική και Ειδική Άδεια Άσκησης επαγγέλματος) , καθώς επιπλέον δυστυχώς θα δώσει επαγγελματικά δικαιώματα σε μη Ψυχολόγους

• Οι ρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται σοβαρές επαγγελματικές και κοινωνικές συνέπειες για τους επαγγελματίες Ψυχολόγους και ο κλάδος των επαγγελματιών Ψυχολόγων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή εξ αιτίας αυτών των ενεργειών του Υφυπουργού Υγείας κ. Δ. Βαρτζόπουλου

• Η συστηματική παραπληροφόρηση σχετικά με το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει το επάγγελμά του Ψυχολόγου αποσκοπεί στην εξόντωση του κλάδου, εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και προσβάλλει βάναυσα το κύρος του επαγγέλματός μας και όλους εμάς τους επαγγελματίες Ψυχολόγους.

Οι ενέργειες αυτές βρίσκονται σε κατάφωρη αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας καθώς και με τα ισχύοντα σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Είναι προφανές ότι έχουν άγνοια των ευρωπαϊκών ορισμών για την Ψυχολογία ως επιστήμη, την εφαρμογή της ως επάγγελμα και τον λειτουργό της ως επαγγελματία. Σε καμία περίπτωση δεν εναρμονίζονται με όσα έχουν συμφωνήσει, εδώ και 15 χρόνια, όλα τα κράτη μέλη της European Federation of Psychologists Associations – EFPA για τον σύγχρονο Ευρωπαίο Ψυχολόγο.

Μάλιστα ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων έχει στείλε και υπόμνημα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον ενημερώνει με λεπτομέρειες για το θέμα πού έχει ανακύψει . Σημειώνει δε χαρακτηριστικά στο υπόμνημα μεταξύ άλλων ότι:

«Το ΝΠΔΔ είναι για την ΕΛΨΕ το κατάλληλο μέσον με το οποίο θα ελέγξει και θα διασπάσει το επάγγελμα του Ψυχολόγου, καθώς, μεταξύ άλλων, θα περιορίσει και θα καταργήσει επαγγελματικά δικαιώματα των ήδη εργαζόμενων Ψυχολόγων, θα δημιουργήσει επαγγελματικές ανισότητες, αλλά επιπλέον δυστυχώς θα δώσει επαγγελματικά δικαιώματα σε μη Ψυχολόγους.

Συγκεκριμένα ένας μεγάλος αριθμός των μελών της ΕΛΨΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της, δεν έχουν πτυχίο Ψυχολογίας, ούτε άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου παρά μόνον ένα διδακτορικό τίτλο σπουδών σε σχέση με τηνεπιστήμη της Ψυχολογίας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο Ν991/79 στην χώρα μας, επειδή στερούνται πτυχίου Ψυχολογίας, είναι αδύνατον να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η ΕΛΨΕ μέσα από το ΝΠΔΔ και συγκεκριμένα με ρύθμιση στην ιδρυματική νομοθετική πράξη του ΝΠΔΔ θα επιχειρήσει ώστε όλα αυτά τα μέλη της να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου και ειδικότητα!!»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook