Οι αρχές της Σουηδίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα mpox μια πιο βαριά παραλλαγή της «ευλογιάς των πιθήκων»

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Σουηδίας κατέγραψε, όπως ανακοίνωσε, το πρώτο κρούσμα μιας νέας μεταδοτικής παραλλαγής του mpox (Ευλογιά των Πιθήκων) εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε μια περιοχή της Αφρικής όπου υπάρχει επί του παρόντος μια μεγάλη επιδημία mpox Clade 1, ανέφερε η υπηρεσία και το μετέφερε στη χώρα κατά την επιστροφή του, σύμφωνα με  το BBC.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το ξέσπασμα του mpox σε μέρη της Αφρικής ήταν πλέον μια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.

Τουλάχιστον 450 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας αρχικής επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έκτοτε η ασθένεια εξαπλώθηκε σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με την Olivia Wigzell, την αναπληρώτρια επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, το μολυσμένο άτομο είχε αναζητήσει περίθαλψη στην περιοχή της Στοκχόλμης και το γεγονός ότι λάμβανε θεραπεία στη Σουηδία δεν σημαίνει ότι υπήρχε κίνδυνος για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Το mpox, το οποίο στο παρελθόν ήταν γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων, μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, όπως σεξ, επαφή δέρμα με δέρμα και ομιλία ή αναπνοή κοντά σε άλλο άτομο.

Προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, δερματικές βλάβες και μπορεί να είναι θανατηφόρα, με τέσσερις στις 100 περιπτώσεις να οδηγούν σε θάνατο.

Υπάρχουν δύο τύποι mpox, το Clade 1 και το Clade 2. Ενώ το Clade 2 προκάλεσε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία το 2022, ήταν σχετικά ήπιο και περίπου 300 περιπτώσεις έχουν ήδη εντοπιστεί στη Σουηδία.

Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας δήλωσε ότι το Clade 1 είναι πιθανό να συνδέεται με «μεγαλύτερη αύξηση μιας πιο σοβαρής πορείας της ασθένειας και υψηλότερη θνησιμότητα».

Είπε επίσης ότι το Clade 1 μεταδίδεται συχνότερα μέσω στενών επαφών εντός των νοικοκυριών και συχνά σε παιδιά, ενώ η πιο ήπια παραλλαγή μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανέφερε ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 6-13 ημέρες μετά τη μόλυνση, μέσω πυρετών και πονοκεφάλων, εξανθημάτων ή πληγών και μυϊκού πόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφάνισαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα που ακολουθήθηκαν από πλήρη ανάρρωση, αλλά τα άτομα με ανοσοκαταστολή διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook