Ο 67χρονος Βρετανός μαραθωνοδρόμος είχε τρέξει το 2016 στον Μαραθώνιο της Αθήνας και ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξανατρέξει. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η θεραπεία της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech δοκιμάζεται σε ασθενή με καρκίνο.

Ο 67χρονος Janusz Racz, (Γιανούζ Ρας) από το Λονδίνο, ανακάλυψε τελείως συμπτωματικά μετά από μία κολονόσκοπηση, όταν ο γαιτρός τον έστειλε για αξονική τομογραφία ότι έχει καρκίνο στον πνεύμονα,ενώ του έδιναν μόλις τέσσερις έως πέντε μήνες ζωής τον περασμένο Μάιο.

Οι γιατροί του είπαν, σύμφωνα με τη dailymail ότι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία θα έδιναν στον 67χρονο επιστήμονα μόνο 35% πιθανότητες επιβίωσης για πέντε χρόνια, αλλά συνέχεια επέλεξε να συμμετάσχει σε μια πρωτοποριακή δοκιμή του εμβολίου

Ο κ. Racz ήταν ιδιαίτερα δραστήριος προτού αρρωστήσει, έκανε ορειβασία και έτρεξε σε μαραθώνιους 7 χωρών, ανάμεσα τους και στης Αθήνας το 2016.

Όπως είπε : «Νομίζω ότι μετά τη θεραπεία, θα επιστρέψω, θα είμαι πιο δυνατός. Το όνειρό μου είναι απλώς να τρέξω ίσως περισσότερους μαραθωνίους. «Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να τρέξω έναν Μαραθώνιο του Λονδίνου και ίσως θα ήταν μια ευκαιρία να τρέξω τον μαραθώνιο ως μέλος αυτού του προγράμματος».

Η σκέψη του ότι η θεραπεία μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να γίνει ευρύτερα γνωστή και διαθέσιμη στο μέλλον είναι αυτή που ώθησε τον ασθενή να ενταχθεί στο πειραματικό πρόγραμμα.

Ο ασθενής έλαβε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λονδίνου το εμβόλιο που είναι σχεδιασμένο να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η θεραπεία της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech δοκιμάζεται σε ασθενή με καρκίνο.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.

Η δοκιμή του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί σε 34 ερευνητικές τοποθεσίες σε επτά χώρες, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται στην Αγγλία και την Ουαλία. Οι άλλες χώρες είναι ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Συνολικά, ελπίζεται ότι θα εγγραφούν περίπου 130 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, 20 από τους οποίους θα έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα, χορηγείται σε πειραματικό στάδιο στη φάση φάση και οι επιστήμονες ελπίζουν να περάσουν γρήγορα και στις επόμενες φάσεις επιτυχώς, εν μέσω ανησυχητικής αύξησης της νόσου σε νέους, μη καπνιστές

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook