Σωρεία κατηγοριών αντιμετωπίζουν τα 16 μέλη των δύο κυκλωμάτων με τις εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, πολλά από τα οποία ήταν σε έλλειψη .

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η ζημιά σε βάρος του ΕΟΠΥΥ αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους είτε αναμειγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε είχαν μετατραπεί ράβδους και λίρες και πιθανότατα φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ήδη από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας εκτός από 451.140 ευρώ σε μετρητά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 ράβδοι χρυσού και 109 λίρες. Δεν αποκλείεται να δοθεί εντολή για άνοιγμα λογαριασμών και τραπεζικών θυρίδων

Στο μεταξύ κοριός της Αστυνομίας κατέγραψε τέσσερις ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική για τις πλαστές συνταγογραφήσεις, ένα ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα, να μιλούν μεταξύ τους για το πως θα κάνουν την απάτη, αλλά και τι πρέπει να λένε στου αστυνομικούς όταν άρχισαν ένας – ένας να ανεβαίνουν τα σκαλιά της ΓΑΔΑ, μετά την αποκάλυψη της δράσης τους. .

Στα σκουπίδια χιλιάδες πολύτιμα φάρμακα
Συνταγογραφούσαν τα φάρμακα και στη συνέχεια τα τοποθετούσαν σε μαύρες σακούλες και τα πετούσαν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, που τα φάρμακα που κατέληγαν σε αυτές τις μαύρες σακούλες ήταν σε έλλειψη.Βέβαια κάποια από τα φάρμακα τα πωλούσαν παράνομα εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στη λίστα τους ήταν και το περίφημο φάρμακο για το διαβήτη το Ozempic, που συμβάλλει και στην απώλεια βάρους, με επικίνδυνες όμως συνέπειες.

• Α: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα
• Β: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
• Α: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται
• Β: Τα παίρνω στο σπίτι μου, ντάξει
• Α: Ναι. Πάρ’ τα και πέτα τα αλλά σε μαύρη σακούλα, να μη φαίνεται τι είναι μέσα.

Παραλίγο να συνταγογραφήσουν σε νεκρό
Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν στοιχεία, όχι μόνο από συγγενείς και φίλους, αλλά και από αλλοδαπούς και από πρόσωπα τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι ο ΑΜΚΑ τους χρησιμοποιείται.

Μάλιστα, σε διάλογο των μελών του κυκλώματος περιγράφεται το πως παραλίγο αν συνταγογραφήσουν σε άνθρωπο στην Αίγυπτο που έχει… πεθάνει.

• Α: Οκ, γιατί σου έστειλα πέντε (5)
• Β: Θα το δω, δε το είδα
• Α: Μου έστειλες μόνο δύο, το ένα, το ένα μπορεί να έχει πεθάνει, θα το ακυρώσουμε, το IBRAHIM
• Β: Γιατί πέθανε; Πού πέθανε;
• Α: E, νομίζω στο Αίγυπτο, όχι εδώ
• Β: Α! καλά, εντάξει Μισέλ

Εμπορεύονταν μέχρι και Ozempic
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν φροντίσει να μπουν και στην «μαύρη αγορά» του OZEMPIC. Τα συνταγογραφούσαν, τα κρατούσαν και τα πουλούσαν κρατώντας και το αντίτιμο και τη συμμετοχή!

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:
• Α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η OZEMPIC Τζωρτζ κάνει εκατό πέντε (105) ευρώ. Κατάλαβες; Εγώ την δίνω εκατό.
• Β: Μάλιστα
• Α:Κατάλαβες; Αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες είκοσι πέντε (25) ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες ; ε, ένα πενηντάρι (50) ας πούμε θα το βγάλω
• Β: Μάλιστα

“Πες μου τι να πω μη σε κάψω»
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κανα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, ντάξει ;
ΓΙΑΤΡΟΣ Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Να κάνω μια ερώτηση άσχετη;
ΓΙΑΤΡΟΣ Πες μου.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Επειδή είναι χθες, μου ήρθε μια ειδοποίηση το κακόμοιρο να βρεθώ στην Ασφάλεια για τέτοιο, για να, ως μάρτυρας.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι, για αυτό που γράψαμε
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Ε ;
ΓΙΑΤΡΟΣ Για αυτό που γράψαμε.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Άντε ρε μ@@α πες μου να ξέρω τι να πω, ηλίθιε.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι, αυτά είναι ρε. Για αυτό πότε σου είπανε;
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Ε, για αύριο αλλά τους πήρα τηλέφωνο.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι;
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Και τους λέω δε μπορώ εγώ πρωί και μου είπανε σήμερα το απόγευμα.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ωραία , θα πεις αυτά που έχουμε γράψει κανονικά.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Α, ευτυχώς που το έχω το κείμενο. Και για ποιο λόγο ρε συ Κωστή το ψάχνουν έτσι;
ΓΙΑΤΡΟΣ Γιατί είχα γράψει, εσένα σου είχα γράψει σίδηρο, σου είχα γράψει ασβέστιο, σου είχα γράψει, για αυτό.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Α!
ΓΙΑΤΡΟΣ Για αυτό και επειδή βλέπουν ρε παιδί μου ότι και εγώ ρε παιδί μου, ότι όντως η κυρία τα ξέρει αυτά ,ότι τα χρησιμοποίησε, τα είχε ανάγκη.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Ναι εννοείται τα χρησιμοποίησα.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι, τα έχεις ανάγκη. Ας αποδείξει, ας αποδείξει κάποια στιγμή ότι τα έχασα το ένα το άλλο, Κι αν σε ρωτήσουν δηλαδή, αν σε τσιγκλάνε, μπορεί να σου πούνε, μπορεί να σου πούνε για παράδειγμα και που εκτελεστήκανε, σε ποιο φαρμακείο.Πες, ναι μπορεί να σε ρωτήσουν και σε αυτό.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Και εγώ ποιο να πω;
ΓΙΑΤΡΟΣ Θα σου πει, μπορεί να σου πει, μπορεί να σου πεί, Σεπόλια, μπορεί να σου πούνε Αγία Βαρβάρα, μπορεί να σου πούνε διάφορα . Ε, πες πήγα σε διάφορα γιατί έτυχε ρε παιδί μου να είμαι, να πάω να βρεθώ εκείνη την στιγμή εκεί και τα πήρα από διάφορα φαρμακεία, δε τα πήρα από συγκεκριμένο, κατάλαβες;
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Α, δηλαδή άμα με ρωτήσουν περιοχή από φαρμακεία να πω ή θα μου πούνε αυτοί κάποια φαρμακεία;
ΓΙΑΤΡΟΣ Μπορεί να σου πούνε αυτοί κάποια φαρμακεία.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Κι άμα δε μου πούνε αυτοί;
ΓΙΑΤΡΟΣ Όχι, δε χρειάζεται να αναφέρεις τότε.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ A!
ΓΙΑΤΡΟΣ Σου λέω περιοχές που μπορεί να τα έχω εκτελέσει παράδειγμα.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Ναι ναι. Α, πανάθεμα σε πες μου για να ξέρω τι να πω, μη σε κάψω.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι παιδί μου, ντάξει , καλά. Αυτά που είπαμε εκεί πέρα, που έχουμε γράψει. Δεν υπάρχει θέμα.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Και γιατί ρε , ρε συ Κώστα, γιατί το ψάχνουν έτσι;
ΓΙΑΤΡΟΣ Επειδή είχα γράψει αρκετά σκευάσματα και επειδή ήταν μηδέν τις εκατό, να μην πληρώνουμε , για αυτό ψάχνουν για υπερσυνταγογράφηση, αυτό που λένε ότι θέλουν όσο μπορούν να μην , να ελέγξουν να μην γράφουμε στον κόσμο, να μην χρεώνουμε στον κόσμο.

“Της πήγε κλήση από τη ΓΑΔΑ”
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Τίποτα. Λοιπόν, η μία από τις δύο δικές μου πέρασε από εδώ σήμερα.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Όχι η Δ. Α., η άλλη.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Της πήγε κλήση να ξέρεις.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Για την Γ.Α.Δ.Α.
ΓΙΑΤΡΟΣ Nαι;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Μου λέει , τι είναι αυτό μου λέει. Της λέω μην αγχώνεσαι, μου λέει δεν έχω πρόβλημα μου λέει πουλάκι μου απλά άμα θες να πω κάτι συγκεκριμένο.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι, ντάξει.
ΓΙΑΤΡΟΣ Α κοίτα, αυτή , κοίτα θα σου πω τώρα αυτή θα την ρωτήσουνε γιατί είχε πάει τώρα, είχε πάει μία πάλι δικιά μου τέλος πάντων.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Ναι;
ΓΙΑΤΡΟΣ Ε, τώρα εντάξει είσαι (ακατάληπτο) και της είπαν απλώς, την ρώτησαν απλώς άμα με ήξερε , από πριν ή όχι , αν από πού παίρνει τα φάρμακα γενικά, ε.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Αυτό, αυτό της είπα, αυτό της είπα και εγώ της λέω ρε συ δεν είναι κάτι, της είπα δεν είναι κάτι πολύ κακό, θα πεις απλά ο Κύριος Κώστας με εξυπηρετεί, έτσι; Δεν έδωσα επίθετο.
ΓΙΑΤΡΟΣ Ναι.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Κατάλαβες τι θέλω να σου πω ρε παιδί μου, σε ξέρει με το μικρό σου ας πούμε, κατάλαβες τι θέλω να σου πω.
ΓΙΑΤΡΟΣ Και ένα τρίτο θα της πω ότι φάρμακα σε ρωτήσουν τα παίρνεις, μην πεις καμιά μ@@α της λέω.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Αν πούνε πολλά και διάφορα πες της με εξυπηρέτησε να της πει, ντάξει.
«Έχουν αρχίσει να καλούνε κόσμο στη ΓΑΔΑ»
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Καλά, έχω να σου κάνω κι άλλη ενημέρωση.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Τι;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Έχουν αρχίσει να καλούνε κόσμο στην Γ.Α.Δ.Α.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Για ποιο πράγμα;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Του γιατρού.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Πλάκα κάνεις τώρα.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Καθόλου μ@@α, με αυτά δε κάνω καθόλου πλάκα όμως.
ΣΥΝΕΡΓΟΣ Γιατί στην Γ.Α.Δ.Α;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Έλα μου ντε.

Ποινική δίωξη με κακουργήματα και πλημμελήματα
Μετά τη δίωξη που ασκήθηκε κατά των εμπλεκομένων την περασμένη Παρασκευή, αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα κατηγορούνται για: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμη, από την εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη και για πλημμελήματα, τα οποία είναι: Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και βία κατά υπαλλήλου. Μετά την άσκηση της δίωξης οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες από τον ανακριτή για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ στο ΕΡΤNews: Πώς ξεσκεπάστηκε η δράση του κυκλώματος – Συνταγογραφούσαν σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ
Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που φτάνει τα 3,5 εκατ. μίλησε η διοικήτρια του, Θεανώ Καρποδίνη στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Για το πως ξεσκέπασαν το κύκλωμα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ εξήγησε: «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία΄.

Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

Συνταγογραφούσαν σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Οι δικλείδες ασφαλείας
Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κα Καρποδίνη απαντά: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός – το OTP – ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου.

Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του».

Η δράση των συγκεκριμένων σε αυτή την οργάνωση ήταν απ’ ό, τι φαίνεται τουλάχιστον 4 χρόνια, για το αν ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει άλλα αντανακλαστικά προκειμένου να τις εντοπίσει πιο έγκυρα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ σχολιάζει: «Τώρα αποκαλύφθηκε η δράση μιας συστηματικής απάτης από δύο οργανώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Πλην όμως οι δικοί μας οι έλεγχοι γινόντουσαν συνέχεια, όπως είπαμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα και όπου διαπιστωνόταν είτε ψευδής εκτέλεση της συνταγής είτε εν αγνοία του ασφαλισμένου, είτε μαζικές εκτελέσεις σε συγκεκριμένα φαρμακεία, καταλόγιζαν πρόστιμα και βάζαμε ποινές.

Όπως ανέφερα και πριν, όταν άρχισε η συνεργασία μας με την Οικονομική Αστυνομία, με τα μοντέλα, τα στατιστικά που έχουμε, ανατρέξαμε και στο παρελθόν για να εντοπίσουμε από πότε αυτή η συμμορία, αυτές οι δύο συμμορίες είχαν δράσει. Έτσι λοιπόν πήγαμε και προς τα πίσω και μπόρεσε η οικονομική αστυνομία να κάνει ένα συνολικό πόρισμα».

Ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί νομικά, ώστε να αναζητήσει τη ζημιά που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις