Το αλκοόλ, όπως τονίζεται αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου.Ανεπαρκής η σχετική ενημέρωση. Σχέδιο για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διεθνείς μελέτες, το αλκοόλ έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως το στόμα, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, ο οισοφάγος, το ήπαρ, το στήθος και το έντερο. Και αυτό γιατί το αλκοόλ μεταβολίζεται στο σώμα σε μια τοξική ουσία, την ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων και να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο. Η κατανάλωση μόλις ενός ποτού την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος όσο αυξάνεται η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο.

Τα τελευταία στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά. Έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα κατά του Καρκίνου (AACR), έδειξε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκε κατά 33% μεταξύ 1991 και 2021. Η έκθεση αποδίδει αυτή τη μείωση στη μείωση του καπνίσματος, καθώς και στη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Ωστόσο, οι διαγνώσεις καρκίνου γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το 2019, το 5,4% των περιστατικών καρκίνου στις ΗΠΑ -περίπου 1 στους 20- αποδόθηκε στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρότερη ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή.

Το αλκοόλ, όπως τονίζεται αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου: συγκεκριμένους καρκίνους κεφαλής και λαιμού, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του οισοφάγου, καθώς και καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στομάχου.

Ωστόσο, η ενημέρωση του κοινού για τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου παραμένει χαμηλή, και η έκθεση τόνισε την ανάγκη για δημόσιες εκστρατείες ενημέρωσης, όπως προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο που θα εμφανίζονται στα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου θα διαγνωστούν το 2024, και περισσότεροι από 611.000 άνθρωποι αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο. Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ότι, παρά τη σταθεροποίηση της συνολικής συχνότητας των περιστατικών καρκίνου, τα περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος, του ενδομητρίου και των καρκίνων του στόματος που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αυξάνονται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις