Για νέο διατροφικό σκάνδαλο απειλητικό για την υγεία προειδοποιούν δύο δύο ΜΚΟ για τον τόνο σε κονσέρβα.

Οι δύο ΜΚΟ, Bloom και Foodwatch πραγματοποίησαν έρευνα σε κονσέρβες με τόνο και τα δείγματα που δοκιμάστηκαν στο 100% περιείχαν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου , ένα επικίνδυνο νευροτοξικό για την υγεία των ανθρώπων ιδιαίτερα για τις εγκύους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ότι η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει συνενοχή μεταξύ των αρχών και της βιομηχανίας τόνου από τη δεκαετία του 1970.

Η 18μηνη έρευνα σε 148 κουτιά από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία) έδωσε ανησυχητικά αποτελέσματα. Περισσότερα από ένα στα δύο κουτιά (57%) ξεπέρασαν το αυστηρότερο μέγιστο όριο υδραργύρου που ορίστηκε για τα ψάρια (0,3 mg/kg). Ένα ρεκόρ σημειώθηκε ακόμη και από ένα κουτάκι Petit Navire που αγοράστηκε στο Παρίσι, με επίπεδο 13 φορές υψηλότερο από αυτό το πρότυπο.

«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα. Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
Η έρευνα ρίχνει φως στο πώς το ισχυρό λόμπι τόνου απέκτησε από τις αρχές ένα «αποδεκτό» όριο υδραργύρου τρεις φορές υψηλότερο για τον τόνο από ό,τι για άλλα ψάρια. Αυτό το πρότυπο δεν δικαιολογείται για την υγεία: καθορίστηκε αποκλειστικά για να επιτρέπει την εμπορία του 95% της παραγωγής τόνου.

Οι δυο ΜΚΟ ζητούν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου που περιέχεται στον τόνο σε κονσέρβα.

Συγκεκριμένα ζητούν: Ευθυγράμμιση του επιτρεπόμενου ορίου υδραργύρου στον τόνο με το αυστηρότερο πρότυπο (0,3 mg/kg).

Άμεση απαγόρευση προϊόντων που υπερβαίνουν αυτό το όριο

Απόσυρση τόνου από σχολικές καντίνες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις

Υπεύθυνη δράση από τους μεγάλους ευρωπαίους λιανοπωλητές

Ο τόνος, το ψάρι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη (4,9 κιλά ανά άτομο ετησίως στη Γαλλία), αντιπροσωπεύει έναν υποεκτιμημένο κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά, σημειώνουν οι δύο ΜΚΟ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις