Ο ΣΕΨ ζητά να προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ειδικό άρθρο για την αντιποίηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου. Καταθέτουν μάλιστα και ολοκληρωμένη πρόταση για την ρύθμιση με τις προβλεπόμενες ποινές.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) στο σκεπτικό που αναπτύσσει για την ανάγκη θέσπισης της ρύθμισης  για την αντιποίηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου αναφέρεται σε περιστατικά όπου άτομα χωρίς τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος παρίσταναν τους ψυχολόγους,  θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των πολιτών αλλά και το κύρος του επαγγέλματος.

Παράλληλα σημειώνουν ότι το αίτημα τους γίνεται με γνώμονα τη σοβαρότητα των συνεπειών για τους πολίτες της κατάχρησης του τίτλου του Ψυχολόγου ενώ τονίζουν ότι τι μία τέτοια διάταξη δεν επιφέρει κανένα κόστος στα οικονομικά της πολιτείας και  συμπληρώνουν ότι “αναμένουμε να προσκληθεί ο Σύλλογός μας στην συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο με τους φορείς που θα γίνει στη Βουλή”.

Αναλυτικά το αίτημα τους και η προτεινόμενη ρύθμιση  προς το υπουργείο Δικαιοσύνης

 

Θέμα:  Επείγον αίτημα να προστεθεί στο προς ψήφιση ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ στη Βουλή το άρθρο «Αντιποίηση επαγγέλματος ψυχολόγου – Προσθήκη Άρθρου στον ν. 991/1979 (ΦΕΚ 278 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 2646/1998 (Φ.Ε.Κ. 226, τ. Α΄, 20.10.1998. Άρθρο 27, 1γ)».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, με γνώμονα τη σοβαρότητα των συνεπειών για τους πολίτες της κατάχρησης του τίτλου του Ψυχολόγου, αιτείται να προστεθεί

για τους  Ψυχολόγους το άρθρο  «Αντιποίηση επαγγέλματος ψυχολόγου – Προσθήκη Άρθρου στον ν. 991/1979 (ΦΕΚ 278 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 2646/1998 (Φ.Ε.Κ. 226, τ. Α΄, 20.10.1998. Άρθρο 27,1γ)στο  ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  που είναι προς ψήφιση στην Βουλή με τίτλο «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 – Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας – Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις».

 

Ειδικότερα :

Άρθρο ….. Αντιποίηση επαγγέλματος ψυχολόγου – Προσθήκη Άρθρου στον ν. 991/1979 (ΦΕΚ 278 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 2646/1998 (Φ.Ε.Κ. 226, τ. Α΄, 20.10.1998. Άρθρο 27,1γ)περί αντιποίησης επαγγέλματος Ψυχολόγου, ως εξής: «Αντιποίηση επαγγέλματος ψυχολόγου 1. Όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του ψυχολόγου, χωρίς να διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ψυχολογίας ή, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα για την άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου προσόντα, εκτελεί πράξεις αρμοδιότητας ψυχολόγου ή διαφημίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, την εκτέλεση ψυχολογικών πράξεων από τον ίδιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση του αδικήματος του πρώτου εδαφίου συνιστά επιβαρυντική περίσταση. 2. Όποιος, ενώ διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ψυχολογίας, α) ασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου ή β) λειτουργεί είτε ατομικά είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας παροχής υπηρεσιών ψυχολόγου, χωρίς να διαθέτει α) την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος αυτού ή βα) η βεβαίωση που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε ή ββ) η ισχύς της έχει ανασταλεί, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματική ποινή έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. 3. Στα αδικήματα των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται τα άρθρα 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί πλημμελημάτων που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω».

Τονίζουμε ότι μία τέτοια διάταξη δεν επιφέρει κανένα κόστος στα οικονομικά της πολιτείας και αναμένουμε να προσκληθεί ο Σύλλογός μας στην συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο με τους φορείς που θα γίνει στη Βουλή.

Αιτιολογική έκθεση

Το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στη χώρα μας σύμφωνα με τους νόμους 991/79, 2646/98, και την Κοινοτική Οδηγία 2005/36. Με βάση τη σχετική νομοθεσία ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων  ΣΕΨ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου, ρητά αναφέρεται στο άρθρο 8 του Ν991/79, καθώς και στη γνωμάτευση του ΝΣΚ (Υπουργείο Παιδείας 15404/ΙΑ/14-2-2012). Μέλη του γίνονται άτομα με σπουδές τετραετούς διάρκειας σε πανεπιστημιακές σχολές Ψυχολογίας και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου. Επίσης ο ΣΕΨ είναι μέλος από το 1988 και συμμετέχει ενεργά εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες Ψυχολόγους της χώρας μας, στην EuropeanFederationofPsychologists’ Associations – EFPA, όπου συμμετέχουν 39 ευρωπαϊκές χώρες, και εκπροσωπούνται περισσότεροι από 400.000 Ψυχολόγοι.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων είναι ο αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός-επιστημονικός φορέας του κλάδου των Ψυχολόγων της χώρας μας, θεσμικός εταίρος της Πολιτείας σύμφωνα με τους προαναφερθέντες νόμους και διατελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς πολλάκις έχουμε διαπιστώσει ότι, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, γίνεται κατάχρηση του τίτλου του Ψυχολόγου κυρίως στα ΜΜΕ, σε δημόσιες επαγγελματικές πλατφόρμες αναζήτησης επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, σε διαφημίσεις κ.λπ., από άτομα τα οποία δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Συγκεκριμένα,  τα άτομα αυτά συνήθως:

  1. δεν διαθέτουν καμία απολύτως πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην επιστήμη της Ψυχολογίας, ούτε βεβαίως Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου.
  2. είναι επαγγελματίες όμορων επαγγελμάτων με ημιτελείς ή και ολοκληρωμένες σπουδές στην Ψυχολογία, αλλά χωρίς Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου.
  3. ορισμένοι εκμεταλλεύονται την ύπαρξη αρκετών μη αναγνωρισμένων από την Ελληνική Πολιτεία τίτλων που συγχέονται με το επάγγελμα του Ψυχολόγου, όπως: Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος Γάμου, Σύμβουλος Οικογενειακών Σχέσεων, Σύμβουλος Εξαρτήσεων, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχαναλυτής, Life Coach κ.ά. Οι τίτλοι αυτοί, ως μη ρυθμισμένοι, χρησιμοποιούνται κατά δήλωση των χρηστών τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση ατόμου που, πριν δύο χρόνια, περιφερόταν καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ δηλώνοντας Ψυχολόγος, σε πολύκροτη υπόθεση της εποχής. Παράλληλα, παραβίαζε άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων εκθέτοντας ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη τόσο την ιδιωτική ζωή του πελάτη όσο και το επάγγελμά μας. Όταν ο Σύλλογος, ως όφειλε, παρενέβη, κίνησε τις νόμιμες διαδικασίες και ζητήθηκε από το εν λόγω άτομο πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκείνο με θράσος μήνυσε τον ΣΕΨ με το αιτιολογικό ότι παραβίασε τα προσωπικά του δεδομένα!!

Ακολούθως, όταν οι υποθέσεις αυτές φτάνουν στα δικαστήρια, συνήθως, δεν αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα. Η κατάσταση αυτή είναι αναγκαίο να αλλάξει διότι διακυβεύονται τόσο η ψυχική υγεία των πολιτών, όσο και η αξιοπιστία του επαγγέλματός μας.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος

Βασιλική Δ,. Μπουκουβάλα Κλινικός ψυχολόγος

Η Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Δ. Καραγιάννη

Κλινικός Ψυχολόγο;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook