Είναι η καρδιακή ανεπάρκεια αναστρέψιμη;
Η καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να αντιστραφεί με μια νέα θεραπεία που συνδυάζει φάρμακα με την προσωρινή χρήση μιας τεχνητής καρδιακής αντλίας, ανέφεραν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα ( University of Utah Health).
Η θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας (LVAD), θα μπορούσε: να βοηθήσει στην αντιστροφή της δομικής βλάβης στην καρδιά, να εξαλείψει την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και να παρατείνει τη ζωή ορισμένων ασθενών, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε Κέντρο Υγείας της Γιούτα (U of U Health).
«Για δεκαετίες, η μεταμόσχευση καρδιάς και τα LVAD ήταν οι θεραπευτικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Σταύρος Δράκος, MD, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής καρδιαγγειακής έρευνας για το τμήμα καρδιολογίας του κέντρου υγείας. «Αλλά αυτή η εναλλακτική προσέγγιση είναι διαφορετική. Φαίνεται να αποτελεί γέφυρα για την ανάκαμψη της καρδιάς χωρίς να απαιτείται μεταμόσχευση ή μακροχρόνια χρήση τεχνητής καρδιακής αντλίας ».
Ζώντας με καρδιακή ανεπάρκεια
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια, προοδευτική ασθένεια που προσβάλλει περίπου 6,2 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν αντλεί αίμα όσο αποτελεσματικά χρειάζεται, με αποτέλεσμα την έλλειψη αίματος και οξυγόνου στο υπόλοιπο σώμα.
Για να αντισταθμιστεί, η καρδιά μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτύξει περισσότερη μυϊκή μάζα. Θα αντλήσει γρηγορότερα για να αυξήσει την έξοδο, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν για να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Αν και αυτές οι αλλαγές βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, με την πάροδο του χρόνου προκαλούν φθορά της καρδιάς.
Τελικά, το σώμα και η καρδιά δεν μπορούν να αντέξουν και ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί κόπωση και δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενθαρρύνονται να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και να λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Στο παρελθόν, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν θεωρείτο αναστρέψιμη. Ωστόσο, οι ερευνητές στο κέντρο υγείας της Γιούτα ενθαρρύνθηκαν από τα αποτελέσματα της μελέτης τους. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε έξι ιατρικά κέντρα σε εθνικό επίπεδο, εμφανίζεται στο Circulation.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 40 προχωρημένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ηλικίας 18 έως 59 ετών, οι οποίοι όλοι χρειάζονταν ένα LVAD για να παραμείνουν ζωντανοί. Δεκαεννέα ασθενείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη συνδυασμένη θεραπεία, βελτιώθηκαν αρκετά ώστε να μπορούσε να αφαιρεθεί το LVAD. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90% αυτών των ασθενών ήταν ζωντανοί ένα χρόνο μετά την αφαίρεση. Μετά από τρία χρόνια, το 77% των ασθενών ήταν εν ζωή και τα πήγαν καλά.
Το LVAD εμφυτεύεται στο στήθος, με την εξωτερική μπαταρία συνδεδεμένη μέσω μιας θύρας στο δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα για να μειώσει την πίεση σε μια καρδιακή βλάβη, επιτρέποντάς της να ξεκουραστεί και να διορθώσει τις κατεστραμμένες δομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη λειτουργία, οδηγώντας στην αφαίρεσή της.
Ο Steven Boyce, MD, καρδιοθωρακικός χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Adventist HealthCare White Oak στο Silver Spring, MD, εξήγησε ότι το LVAD αποσυμπιέζει την αριστερή κοιλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο άγχος στο μυοκάρδιο, τον μυϊκό ιστό της καρδιάς.
«Οι ασθενείς που πάσχουν από μη ισχαιμική καρδιομυοπάθεια θα ήταν οι καλύτεροι υποψήφιοι. Εάν ο καρδιακός μυς έχει αντικατασταθεί εκτεταμένα από ιστούς ουλής που οφείλονται σε επαναλαμβανόμενα εμφράγματα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ωφεληθούν », είπε.
Η υπό διερεύνηση θεραπεία είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση έναντι της δια βίου υποστήριξης LVAD ή των μεταμοσχεύσεων καρδιάς και δίνει λιγότερη πίεση στον ασθενή. Ο Δρ Boyce είπε ότι έχει ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς και έχουν λάβει LVAD για πάνω από 10 χρόνια.
medicaldaily.com/
Ολες οι Ειδήσεις
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ στο ΟΡΕΝ – Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 – Η ενημέρωση ξεκινά από τις 6 το πρωί
- «Maestro» – Φωτογραφίες backstage από τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν
- Stars System με την Άση Μπήλιου: Ποιοι θα ευνοηθούν με τη νέα χρονιά; Όλες οι απαντήσεις κάθε Σάββατο
- ΕΡΤ1: ΠΡΕΜΙΕΡΑ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» – Το ιστορικό ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση
- Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ η εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών»
- ΕΡΤ1: #Παρέα με τον Γιώργο Κουβαρά – Καλεσμένη η Έμιλυ Κολιανδρή – Δείτε δύο υπέροχα βίντεο
- Athens Kallithea – Πανσερραϊκός 1-2: Απέδρασαν από τη Λεωφόρο με γκολ στις καθυστερήσεις τα «λιοντάρια»
- Αλεξάνδρα Νίκα: Γέννησε η σύντροφος του Κωνσταντίνου Αργυρού, ένα υγιέστατο αγοράκι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook