Πυελονεφρίτιδα: Η λοίμωξη που έκανε την Δήμητρα Αλεξανδράκη να παραλύσει!
Το γνωστό μοντέλο Δήμητρα Αλεξανδράκη νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας μιας σοβαρής λοίμωξης στο νεφρό, την πυελονεφρίτιδα. Μάθε τί είναι, πώς προκαλείται και πώς θεραπεύεται.
Η ίδια μαζί με τον θεράποντα γιατρό της μίλησαν στην εκπομπή «Super Κατερίνα» για την κατάσταση της υγείας της.
Ο Σωτήρης Αδαμίδης, Παθολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και γιατρός πολλών επωνύμων ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, από αυτές που αποκαλούμε πυελονεφρίτιδες. Είναι συχνές σε νεαρές κυρίες και απειλούν μέχρι και την υγεία του νεφρού. Τα συμπτώματα είναι έντονα.»
Ο ρόλος των νεφρών και του ουροποιητικού
Η πυελονεφρίτιδα είναι μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος όπου ο ένας ή και οι δύο νεφροί μολύνονται. Μπορούν να μολυνθούν από βακτήρια ή ιούς και απαιτεί θεραπεία. Το ουροποιητικό σύστημα είναι το αποχετευτικό σύστημα του σώματος. Περιλαμβάνει δύο νεφρά, δύο ουρητήρες, μια ουροδόχο κύστη και μια ουρήθρα. Τα υγιή νεφρά δουλεύουν μέρα και νύχτα για να καθαρίσουν το αίμα μας. Αυτά τα δύο όργανα σε σχήμα φασολιού βρίσκονται κοντά στη μέση της πλάτης, ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Τα νεφρά μας είναι το κύριο φίλτρο του σώματός μας. Καθαρίζουν περίπου 150 λίτρα αίματος καθημερινά. Κάθε μέρα, σχηματίζουν περίπου 1-2 λίτρα ούρων τραβώντας νερό και απόβλητα από το αίμα. Τα ούρα συνήθως ταξιδεύουν από τα νεφρά προς τα κάτω στην ουροδόχο κύστη και βγαίνουν μέσω της ουρήθρας.
Ως φίλτρο, το νεφρό ελέγχει πολλά πράγματα για να μας κρατά υγιείς:
• Ισορροπία υγρών
• Επίπεδα ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, οξύ)
• Απομάκρυνση αποβλήτων μέσω της διούρησης
• Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Όταν τα νεφρά έχουν πρόβλημα, δεν λειτουργούν καλά. Αν και το ουροποιητικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να κρατά έξω τα βακτήρια, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Το Escherichia coli (E. coli) ή άλλα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Αυτά τα βακτήρια ταξιδεύουν προς την ουροδόχο κύστη. Όταν συμβεί αυτό μπορεί να προκληθεί κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης). Μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η κυστίτιδα εμφανίζεται στο 1-3% των ενήλικων γυναικών ετησίως. Εάν η μόλυνση συνεχιστεί μέχρι τα νεφρά, προκαλεί λοίμωξη των νεφρών, ένα σοβαρό πρόβλημα, δηλαδή πυελονεφρίτιδα. Περίπου 1 στις 30 περιπτώσεις ουρολοίμωξης παθαίνουν πυελονεφρίτιδα.
Τι είναι η οξεία πυελονεφρίτιδα;
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων: «οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος περιορίζονται μόνο στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη (κατώτερο ουροποιητικό). Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου η λοίμωξη επεκτείνεται και στο ανώτερο ουροποιητικό (ουρητήρες και νεφρά) και τότε ονομάζεται οξεία πυελονεφρίτιδα. Η πυελονεφρίτιδα μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί μέσω του αίματος και να προκαλέσει στον ασθενή σηψαιμία.Όπως και οι απλές ουρολοιμώξεις, έτσι και η πυελονεφρίτιδα προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άντρες.»
Ποια είναι τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας;
Η πυελονεφρίτιδα συνήθως ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με της απλής ουρολοίμωξης, δηλαδή συχνουρία και δυσουρία (δύσοσμα ούρα). Όσο όμως εξελίσσεται σε οξεία φλεγμονή, η οποία εξαπλώνεται στο νεφρό, εκδηλώνεται με:
• Πόνος στη νεφρική χώρα (συνήθως ετερόπλευρα)
• Υψηλό πυρετό, με ρίγος
• Έντονη αδυναμία, καταβολή
• Ναυτία και έμετος
• Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
• Θολά και δύσοσμα ούρα
• Πόνος κατά την ούρηση
Τι προκαλεί την πυελονεφρίτιδα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρόβια που προκαλούν την πυελονεφρίτιδα είναι τα ίδια που προκαλούν τις απλές ουρολοιμώξεις (Ε. Coli, Klebsiella κ.ά.). Υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος πυελονεφρίτιδα, όπως κάποιες παθήσεις που εμποδίζουν την ομαλή ροή των ούρων ή προκαλούν υπολειπόμενο ούρων και ο σακχαρώδης διαβήτης, που προκαλεί συχνές λοιμώξεις.
Πώς γίνεται η διάγνωση της πυελονεφρίτιδας;
Αξιολογείται πρώτα η γενική κατάσταση του ασθενούς (αρτηριακή πίεση, σφύξεις, ρίγος). Πραγματοποιείται:
• Γενική και καλλιέργεια ούρων για να αναδειχθεί το μικρόβιο, το οποίο προκάλεσε την λοίμωξη.
• Γενική αίματος και καλλιέργεια αίματος για τον αποκλεισμό επέκτασης της λοίμωξης στο αίμα
• Υπερηχοτομογράφημα νεφρών, που μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχει παρεμπόδιση στη ροή των ούρων, λιθίαση του ουροποιητικού ή σχηματισμός αποστήματος.
Θεραπεύεται η πυελονεφρίτιδα;
Σχεδόν πάντα είναι ιάσιμη νόσος με την κατάλληλη αγωγή. Επειδή η πυελονεφρίτιδα είναι μία σοβαρή λοίμωξη η χορήγηση αντιβιοτικών, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες, είναι απαραίτητη. Ανάλογα με το περιστατικό, ο γιατρός θα κρίνει αν μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα ή αν χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Δήμητρας Αλεξανδράκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις