Κορωνοϊός: Ήρθαν στην Ελλάδα τα αντιικά χάπια της Pfizer – Σε ποιους χορηγούνται
Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer για ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Τα αντιικά χάπια της Pfizer κατά του κορωνοϊού δεν χορηγούνται σε έγκυες ή θηλάζουσες.
Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη χθεσινή ενημέρωση, τα χάπια ήρθαν χθες και ξεκινά η διαδικασία της τοποθέτησης της ταινίας για τη χορήγησή τους. “Θα τελειώσει όλη η διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και τη χορήγηση των χαπιών της Pfizer. Παράλληλα, συνεχίζεται η χορήγηση της μολονπιραβίρης της Merck με καλά αποτελέσματα. Τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές”, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Πρόκειται για συνδυασμό νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα, παρά το γεγονός πως δεν χορηγείται ενδοφλέβια. Στην ουσία το χάπι (Paxlovid ) μειώνει την ικανότητα του ιού SARS CoV 2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η θεραπεία έδειξε ότι υπήρχε 89% μείωση της νόσου Covid -19 που συνδέεται με τις νοσηλείες, είτε θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τα άτομα που πήραν πλασέμπο, τα οποία η θεραπεία τους ξεκινά 3 μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα δεδομένα
Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA συνέστησε την έγκριση του Paxlovid για τη θεραπεία του κορονοϊού σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνει σοβαρή η νόσος.
Δεδομένα από μια μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με Paxlovid μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ή τους θανάτους σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση. Η ανάλυση έγινε σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid ή εικονικό φάρμακο εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και οι οποίοι δεν έλαβαν θεραπεία με αντισώματα.
Σημειώνεται πως το χάπι της Pfizer πήρε την τελική έγκριση από την Κομισιόν στα τέλη του Ιανουαρίου.
Εντούτοις, η θεραπεία με το αντιικό χάπι της Pfizer δεν χορηγείται σε έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες. Παράλληλα θα πρέπει να ελεγχθεί η αλληλεπίδρασή του με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται. Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη πως η θεραπεία δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό, ο οποίος παραμένει το κυριότερο μέσο για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό.
Τι θα γίνει με τη τέταρτη δόση
Η συζήτηση για την τέταρτη δόση έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και ειδική μνεία έγινε για ακόμα μια φορά και στην χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως στη Σουηδία που χορηγείται στους άνω των 80, στη Γερμανία άνω των 70 και στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 75 ετών έξι μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης».
Τα στοιχεία που προέρχονται από το Ισραήλ αναδεικνύουν, ωστόσο, το ισχυρό όφελος της τρίτης δόσης. Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες».
Επιπλέον, η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο και για τη συχνότητα των επαναλοιμώξεων, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες. Ακόμα όμως κι αν κάποιος νόσησε δε θα πρέπει να επαναπαυτεί στη φυσική νόσηση, καθώς «είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν γιατί έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19» σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις